A ChatGPT forradalma: Új lehetőségek a digitális marketing terén

Dátum: 2023.06.01.

l

Szerző: Kiskó Anikó

A mesterséges intelligencia területe hatalmas fejlődésen megy keresztül, és ezen belül kiemelkedő szerepet játszanak a nyelvi modellek. Egy ilyen ígéretes nyelvi modell, amely rendkívül nagy hatást gyakorol a digitális marketing területére, a 2022. novemberében debütált ChatGPT.

Az ember és gép együttműködése

A mesterséges intelligencia – M.I. – az emberi intelligencia folyamatok számítógépes rendszerek által történő szimulációja, amely egy program vagy eszköz számára lehetőséget ad arra, hogy érzékelje környezetét, válaszoljon ezekre a környezeti behatásokra, valamint a konkrét cél elérése érdekében meg tudja tervezni lépéseit.

A mesterséges intelligencia tudománya egy törekvés arra, hogy az emberi gondolkodás egészét gépi intelligenciával képesek legyünk leutánozni. Ezek a gépi tanulási rendszerek a mindennapjaink hatékony eszközei lettek. Az életünk szinte minden területén jelen vannak.

Ilyenek például:

  • a keresőmotorok,
  • az e-mailjeink spam szűrői,
  • az autós navigáció,
  • a streaming szolgáltatók filmajánlatai,
  • a közösségi média platformok hírfolyama,
  • az algoritmusos pénzpiaci kereskedés,
  • a megdöbbentő deepfake,
  • az AI által készített lenyűgöző festmények, vagy akár
  • a kézírás-, beszéd-, illetve arcfelismerés.

Merész állítás, de nem túlzás azt mondani, hogy a gépi intelligencia robbanásának korszakában vagyunk. Egy új korszak kezdődött, amelyben a technológiai fejlődés és áttörések olyan mértékű változásokat hoznak, amelyek alapjaiban átalakítják az életünket és átformálják a világunkat.

Ember vagy gép? – A Turing-teszt

Az egyik legelismertebb mesterséges intelligenciát vizsgáló ellenőrzés Alan Turing koncepcióján alapuló Turing-teszt, mely arra törekszik, hogy megállapítsa, képes-e egy gép emberi jellegű válaszokat adni.

A teszt során egy bíráló két alannyal kommunikál billentyűzet és monitor segítségével anélkül, hogy látná, vagy hallaná őket. A két alany egyike ember, a másik egy gép. Az alanyoknak meg kell győzniük a kérdezőt arról, hogy ők gondolkodó emberek.

Ha a bíráló öt perces faggatás után sem tudja egyértelműen megállapítani, hogy a két alany közül melyik a gép, akkor a gép sikerrel teljesítette a tesztet, vagyis mesterséges intelligenciának tekinthető.

ChatGPT szórakozás

Mi az a ChatGPT?

A ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) nem egy tudatos intelligencia, hanem egy – az emberi agy számára felfoghatatlan mennyiségű, de emberek által írt szövegekből tanuló – nyelvi modell, ami a rendelkezésére álló adathalmaz felhasználásával önálló, értelmes szöveg megalkotására képes.

Azaz, a ChatGPT egy társalgásra létrehozott nyelvi modell. Arra van kifejlesztve, hogy mindenre mondjon valamit. Chatbot, mellyel beszélgetni lehet. Ilyen megoldások már léteztek a ChatGPT előtt is, csak az emberek többsége nem tudott róluk.

A ChatGPT-t az OpenAI cég tette szabadon elérhetővé az emberek számára, hogy aztán ezáltal tanítsák. Prototípusa, a GPT-3.5 2022. november 30-án debütált, és bemutatása után rövid idő alatt óriási érdeklődést váltott ki. 5 nap alatt átlépte az 1 millió felhasználót.

Azóta már az OpenAI kiadta (2023.03.14-én) a GPT-3.5 utódját – a ChatGPT legújabb verzióját – a GPT-4-et, amely sokkal fejlettebb elődjénél, még képet is képes kezelni.

A ChatGPT nem nevezhető teljes egészében mesterséges intelligenciának (bár ő annak tekinti magát). Bár valamilyen szintű önállósággal rendelkezik, kikeresi a tömérdek adat közül a megfelelő választ, de nem képes teljesen leutánozni az emberi gondolkodást.

A munkahelyeken főként az adminisztrációs folyamatot, a programozást, illetve a tartalomgyártást tudja részben kivenni az dolgozók kezéből, de inkább fogalmazzunk úgy, hogy levenni a vállukról. Hiszen megkönnyítheti a dolgozók munkáját, mert helyesen használva jól ki tudják egymást egészíteni.

A digitális marketing terén mesterséges intelligenciával először a keresési és közösségi média platformok fejlesztésére összpontosítottak. Azonban a ChatGPT már egy konkrét és gyakorlatias eszközzé vált, amit a marketingesek aktívan alkalmaznak. A regisztráció egyszerű és ingyenes. Egy párbeszéd felülethez biztosít hozzáférést.

ChatGPT

Hogyan támogatja a ChatGPT a digitális marketing területét?

A ChatGPT a marketingesek számára is kifejezetten hasznos eszköz lehet. A chatbot által generált válaszok és javaslatok segítségével a marketingesek gyorsan és hatékonyan reagálhatnak a piaci kihívásokra és ügyféligényekre, ezzel előnyt szerezve a versenytársakkal szemben, ami elősegíti a vállalat növekedését és sikerét.

Mutatunk néhány példát arra, hogyan képes a ChatGPT segíteni a marketingesek számára.

Tartalomgyártás

A ChatGPT segíthet a tartalomtervezésben, és ötleteket adhat blogbejegyzésekhez, social media posztokhoz, termékleírásokhoz, vagy marketing anyagokhoz.

Kérd meg a ChatGPT-t, hogy segítsen kreatív, releváns és vonzó tartalomötletekkel és máris értelmes szövegáradat fog rád zúdulni.

Chatbot és ügyfélszolgálat

A ChatGPT használható chatbotok létrehozásához vagy ügyfélszolgálati támogatáshoz. Segítségével automatizálhatod bizonyos kommunikációs folyamatokat, válaszokat adhatsz gyakori kérdésekre, vagy segíthetsz az ügyfeleknek információkhoz jutni.

Ha a chatbotot arra tanítjuk, hogy megértse az ügyfelek preferenciáit, fájdalmas pontjait és érdeklődési körét, olyan tartalomötleteket generálhatunk, amelyek nagyobb valószínűséggel passzolnak a célközönségünk igényei számára.

Hirdetési kampányok optimalizálása

Kérheted a ChatGPT-től, hogy segítsen a hirdetési kampány hatékonyságának növelésében. Az adatok és a célok alapján válaszokat kaphatsz a hirdetési költségvetés optimalizálására, vagy a célközönség pontosabb meghatározására. Illetve, hozzájuthatsz meggyőző, erőteljes reklámszöveghez, vagy segítségével képes leszel a reklámüzenetek finomhangolására.

Kulcsszókutatás, keresőoptimalizálás

A ChatGPT segíthet a keresőoptimalizálásban (SEO). Kérdezheted a ChatGPT-től, hogyan lehet javítani a webhely SEO-ját, hogyan lehet megválasztani a megfelelő kulcsszavakat vagy hogyan lehet optimalizálni a meta leírásokat és címeket.

Termékajánlások

Ha egy vállalatnak vagy webáruháznak vannak termékei, a ChatGPT segíthet az ügyfeleknek releváns termékajánlásokat adni. A korábbi vásárlási előzmények, preferenciák vagy más információk alapján a ChatGPT ajánlhat hasonló termékeket, vagy segíthet az ügyfeleknek a legmegfelelőbb termék megtalálásában.

Branding és üzenetkialakítás

A ChatGPT segíthet a vállalat vagy márka üzenetének, arculatának és hangvételének kialakításában. Kérdezheted a ChatGPT-t, hogyan lehet hatékonyan kommunikálni a célközönség felé, vagy hogyan lehet megfogalmazni egyedi értékesítési javaslatokat (USP).

Közönségkutatás

A ChatGPT-t chatbotként használva képes válaszokat generálni a felhasználói kérdésekre és visszajelzésekre, ezáltal betekintést nyújtva a közönség gondolkodásmódjába és véleményébe. Ezzel segíthet a piackutatásban és a jobb megértésben, hogy hogyan érdemes kommunikálni és megfelelő üzeneteket továbbítani a célközönség felé.

M.I.

A ChatGPT korlátai

Bár a ChatGPT sok előnyt és felhasználási lehetőséget kínál, van néhány hátránya is. Egyik ilyen a modell korlátozott tudása. Mivel a ChatGPT adatalapú modellekkel működik, a válaszai és generált tartalmai csak azokra az információkra támaszkodhatnak, amelyeket a tanulási fázisban kapott. Ez azt jelenti, hogy a modellnek nincs valós idejű információja, és nem képes kezelni a friss híreket vagy időközi változásokat.

„Az én tréningem az OpenAI által 2021 szeptembere előtt történt, és az én tudásom az interneten található adatokat csak addig használja fel, amíg azok állnak rendelkezésre. Az én működésem azon alapul, hogy a korábban összegyűjtött és feldolgozott adatokat használom fel a felhasználókkal való kommunikáció során.” /ChatGPT/

Másik kihívás a ChatGPT esetében az emberi felügyelet hiánya. Mivel a modell alapvetően a tanulási adathalmazon alapul, nem minden esetben képes felismerni vagy kezelni az illetlen vagy káros tartalmakat. Ez azt jelenti, hogy olyan válaszokat vagy tartalmakat generálhat, amelyek félreértelmezhetők vagy helytelenek lehetnek.

„Mint ChatGPT, nem vagyok teljes mértékben megbízható a káros vagy törvénybe ütköző tartalmak felismerésében. Bár az OpenAI igyekszik korlátozni és szűrni az ilyen tartalmakat, nem garantálható, hogy minden esetben minden káros vagy törvénybe ütköző tartalmat kiszűrök. A felhasználók részéről is fontos óvatossággal és körültekintéssel kell eljárni, hogy ne osszanak meg vagy kérjenek olyan tartalmakat, amelyek károsak, sértők vagy illegálisak lehetnek.” /ChatGPT/

A Google kereséssel ellentétben nem jelöli meg az információ forrását, így nem tudjuk megítélni a válasz megfelelőségét a szerző, vagy az oldal alapján. Így más forrásokat is fel kell használni, hogy megerősítsük az információ helyességét és pontosságát.

„A válaszaimban nem adom meg az általam generált információk konkrét forrásait, mert mint mesterséges intelligencia, én nem böngészhetem az internetet vagy hivatkozhatok külső forrásokra az adott pillanatban. A válaszaim az általam korábban tanult és eddig összegyűjtött ismeretekre épülnek, amelyeket az OpenAI mérnökei előkészítettek.” /ChatGPT/

Fontos továbbá felismerni, hogy a ChatGPT egy nyelvi modell, és nem helyettesítheti az emberi interakciót és döntéshozatalt minden helyzetben. Az emberi szempontok, kreativitás és értelem fontosak maradnak a komplex problémák megoldásában és a kifinomult kommunikációban.

„Mint ChatGPT, képes vagyok egy bizonyos szintű kreativitásra és értelemre a problémamegoldásban. Azonban fontos megjegyezni, hogy ez a kreativitás és problémamegoldó képesség határai vannak, és nem mindig tudok tökéletes vagy optimális megoldásokat nyújtani.

Amikor összetett problémákon dolgozom, általában arra támaszkodom, hogy az általam kapott információkból és a meglévő ismeretemből logikusan és értelmesen következtetéseket vonjak le. Azonban nem rendelkezem saját tapasztalatokkal, és az eredményeim kizárólag azon alapulnak, amit az előző kérdéseidre adott válaszok alapján tudok.” /ChatGPT/

Ezen kihívások ellenére az OpenAI és más kutatóintézetek folyamatosan dolgoznak a modelljavításokon és a felhasználók számára biztonságosabb, megbízhatóbb és hatékonyabb technológiák fejlesztésén.

Mesterséges intelligencia

Az emberi kreativitás és mesterséges intelligencia szövetsége

Levonhatjuk a következtetést, hogy a ChatGPT nagy segítség lehet, ha megfelelően tudunk bánni vele, de fontos az óvatosság és a kritikus gondolkodás. A ChatGPT számos területen segíthet a marketingeseknek, de az ember szerepe és belátása továbbra is nélkülözhetetlen.

A ChatGPT nem helyettesíti a stratégiai gondolkodást, vagy az emberi kreativitást, hanem kiegészíti és támogatja azt.

Fontos, hogy a marketingesek kritikusan értékeljék a ChatGPT által generált válaszokat és javaslatokat, és más forrásokból is tájékozódjanak.

Generative Pre-trained Transformer

Forrás: Friderikusz Podcast: Ígéretes vagy félelmetes? Dr. Tilesch György, M.I. szakértő; smartinsights.com; Wikipedia

Képek: ChatGPT; Pexels; Unsplash

Kapcsolódó cikkek

Feliratkozás

    Telefonszám

    +36 30 484 2598